De dag van de republiek: zaterdag 26 juli 2014

Ruud van Diemen (namens de werkgroep activiteiten)

Op zaterdag 26 juli vieren we de dag van de Republiek. Op diezelfde datum in 1581 werd het Plakkaat van Verlatinghe, ook wel Acte van Verlatinghe of akte van afzwering genoemd, ondertekend in Den Haag. Het was de officiële verklaring van een aantal Nederlandse provinciën waarin Filips II werd afgezet als hun heerser. Het kan dus worden gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden. Voor het Nieuw Republikeins Genootschap is dit de reden om 433 jaar later, in het jaar dat Oranjeaanhangers 200 jaar koninkrijk vieren, een jaarlijks tegengeluid te laten horen. We zullen die dag een aantal activiteiten organiseren en we zijn volop bezig met de voorbereidingen daarvan. Die dag zullen we in ieder geval de Republikein van het jaar bekend maken en hem of haar de eerste Van der Capellen tot den Pol – Prijs uitreiken. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar de opsteller van het pamflet: “Aan het volk van Nederland.” Het pamflet werd in de nacht van 25 op 26 november 1781 over alle grote steden in de Republiek der verenigde Nederlanden verspreid vanuit geblindeerde koetsen.

Het pamflet werd de geloofsbelijdenis van de Patriotten. Zeer binnenkort kan iedereen via de website www.republikeinvanhetjaar.nl kandidaten nomineren en stemmen op de reeds genomineerde kandidaten. Als tegenhanger zullen we ook een prijs uitreiken aan de meest schaamteloze orangist van Nederland. Nominatie en stemming vindt op dezelfde wijze plaats.

Hou vooral de site in de gaten. Hierop zullen we snel meer communiceren over onze activiteiten. Heeft u zelf goede ideeën, schroom dan niet om ons te benaderen.(vandiemen@republikeinen.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *