Dag van de Republiek: ieder jaar op 26 juli

Gerrit van Malkenhorst

De Algemene Ledenvergadering van NRG/Republikeinen.nl heeft afgelopen zaterdag in Nijkerk besloten tot de instelling van een ‘Dag van de Republiek’, jaarlijks te houden op 26 juli.

Op deze dag wordt herdacht dat op 26 juli 1581 de ‘Acte van Verlatinghe’ werd getekend door een vergadering van de Staten Generaal der Nederlanden bijeen te Antwerpen, waarmee de Spaanse koning Filips II werd afgezet als heerser over de Nederlanden. De ‘Acte van Verlatinghe’ is daarom de geboorteakte van de onafhankelijke Republiek der Verenigde Nederlanden.

Aan het besluit van de ledenvergadering ging een stemming op Internet vooraf. In totaal maakten daarbij 1182 republikeinen een keus tussen een zestal mogelijke data voor deze dag: de 3e zaterdag in april, 5 mei (dag van de vrijheid), 26 juli (Akte van Verlatinghe), 15 mei (Vrede van Munster), 23 april en 1 mei (m.b.t de totstandkoming van de Staatsregeling van de Bataafse republiek). Het grootste aantal stemmen (318 van de 1182; 27%) werd uitgebracht op de datum 26 juli, de dag waarop de Acte van Verlatinghe werd ondertekend.

Vanaf heden zullen alle republikeinsgezinde Nederlanders hun wens tot herinvoering van de Republiek op deze dag tot uitdrukking brengen. Het bestuur van NRG/Republikeinen.nl beraadt zich op de mogelijkheden om deze dag verder inhoud te geven en roept alle republikeinen in Nederland op om daar ideeën voor aan te dragen.

De Algemene ledenvergadering besloot verder om een vertaling van de Akte te laten maken in hedendaags Nederlands. Deze tekst zal de basis vormen voor een herbevestiging van deze Akte wanneer de Nederlandse burgers er gezamenlijk toe besluiten de monarchie als ondemocratisch en niet meer van de tijd terzijde te schuiven.

NRG/Republikeinen.nl heeft een NRG-vlag laten maken die republikeinen op deze dag, maar ook op andere constitutioneel relevante dagen zoals Prinsjesdag kunnen uithangen. Deze vlag heeft de afmetingen van 150 x 100 cm en kan tegen kostprijs besteld worden bij NRG/Republikeinen.nl. De prijs bedraagt € 14,50 inclusief verzendkosten (PM: op dit moment al uitverkocht; een nieuwe bestelling is geplaatst).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *