Niet alles is te koop, zo blijkt. En al helemaal niet bij de spaarzame Britten. Ondanks een miljoenencampagne om Prins William en zijn echtgenote Kate als vooruitstrevende jonge monarchen naar voren te schuiven, zwelt de kritiek aan op het vorstenhuis. Opvallend genoeg moeten vooral de PR-uitgaven het ongelden. “Belachelijk”, noemt labour-parlementslid Emma Dent Coad de rekening die de Windsors jaarlijks bij de Britse belastingbetaling neerlegt.
“De prinses draagt vestjes van 150 pond per stuk. Daar moet een gemiddeld gezin van vier een week van eten”, aldus de volksvertegenwoordiger op een bijeenkomst van republikeinen deze week.
Eerste onder de gelijken
De Britse economie is nog altijd niet hersteld van de crisis van afgelopen decennium. Het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de EU in 2019 belooft ook weinig goeds; een groot aantal multinationals heeft al aangegeven het land te verlaten als nieuwe grenzen worden opgeworpen. Voorlopig lijken vooral de allerarmsten daarvan de last te dragen. Ook de buren van het prinsenpaar in de Londense wijk Kensington hebben het hard te halen. Deze zomer vielen nog 79 doden bij een brand in een slecht onderhouden complex met sociale woningen.
Koningsshow
Ingewijden houden er rekening mee dat William en Kate het binnenkort van de stokoude vorstin Elisabeth zullen overnemen. Staatszender BBC en andere media hebben al een draaiboek klaar liggen voor het moment dat de koningin haar laatste adem uitblaast. Het staatshoofd en vertegenwoordiger van god op aarde (of in ieder geval volgens de Anglicaanse kerk) wordt door de meeste Britten veel te conservatief gevonden.
In aanloop naar de machtsovername hebben William en Kate afgelopen maanden een enorm PR-offensief ingezet. Steeds vaker treden de dertigers naar buiten als vertegenwoordiger van de Britse Kroon. Deze zomer werd in samenwerking met Buckingham Palace een documentaire uitgezonden over de in 1997 omgekomen celebrity-prinses Diana. Naar goed Hollands voorbeeld lieten de oudste prins en zijn opstandige broertje zich van hun meest menselijke kant zien.
Onderzoek koningsuitgaven
Dat gezegd hebbend laat een antwoord op de kritiek van Dent Coad niet lang op zich wachten. Koningsgezinde media buitelen over elkaar om de gekozen volksvertegenwoordiger onderuit te halen. Het is wachten op de bevindingen van de Britse republikeinse beweging Republic over de kosten van het Britse hof. De groep voert samen met het Nederlandse Republikeinse Genootschap (RG) en andere bewegingen in Europa die deel uit maken van The Alliance of European Republican Movements (AERM) onderzoek uit naar de kapitale uitgaven van de verschillende koningsfamilies. Uitgelekte cijfers laten zien dat de werkelijke kosten voor het in stand houden van de monarchie veel hoger liggen dan wordt beweerd.
Dat Britse rapport is er al, zie de link. Het is juist wachten op jullie rapport: http://www.derepublikein.nl/willyleaks-geopend/
Wat was er mis met mijn vorige reactie?