Meubelgate: kunst verbergen & belasting ontduiken

Meubelgate deel zoveel.

Eerder onthulde NRC al dat de Oranjes 37 jaar lang onterecht meubeltoeslag ontvingen en de staat dubbel betaalde voor de aanschaf van paleismeubels.

Nu blijkt uit onderzoek van Zembla (BNNVARA) dat de familie bovendien belasting ontdook door aan de staat verkochte meubels en kunstwerken te verbergen voor het publiek.

Wel belastingvoordeel, geen toegang voor publiek

Hoe zit het precies?

Volgens onderzoeksprogramma Zembla kocht de staat voor 8,8 miljoen euro aan kunstwerken en meubels van de Oranjes. Via een gunstige regeling om kunst na te laten aan het Rijk (120% taxatiewaarde) werd dit bedrag in mindering gebracht op de erfbelasting over het vermogen van prinses Juliana.

De aan het Rijk verkochte kunstwerken werden – tegen de voorwaarden van de regeling in – niet tentoongesteld in een museum of openbaar toegankelijk paleis.

Onder andere volgens kunstkenners ‘unieke’ meubels uit de Leuvenzaal in Paleis Soestdijk werden zo aan het publieke oog onttrokken. De collectie staat nu in het zeer beperkt toegankelijke werkpaleis van Willem-Alexander.

Een ‘uiterst belangrijke’ 17-eeuwse pentekening (met een waarde van 2,5 miljoen euro), kwam alleen in aanmerking voor de belastingregeling als het aan een museum werd overgedragen, het belandde echter in een privévertrek.

Ook het bestek wilde de familie graag voor 120% vergoed:

De Rijksvoorlichtingsdienst – elk jaar door de belastingbetaler gefinancierd met zes miljoen euro – wilde niet reageren op de vragen van het journalistieke tv-programma over de belastingdeal van de familie van Oranje.

Podcasts over meubelgate

‘Helderheid is de vijand van de monarchie’ stelt jurist Jack-Jan Wirken in een podcast van tijdschrift de Republikein. Samen met Bart Gruson ontleedt hij de deal waarmee de Oranjes decennia lang dubbel betaald kregen voor paleismeubels en de slappe reactie van de politiek op de onthulling hiervan.


Ook NRC zelf besteedt in een podcast aandacht aan de meubels van de koning:

4 gedachten over “Meubelgate: kunst verbergen & belasting ontduiken”

  1. Marcel Malherbe

    Waarom wordt de familie List en Bedrog toch steevast Van Oranje genoemd? Het zijn geen Oranjes en dat zijn ze ook nooit geweest. Ze geven voor van Willem van Oranje af te stammen, maar iedere historicus kan eenvoudig bewijzen dat die zogenaamde afstamming onmogelijk is. Het is een familie van poseurs en bedriegers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *