Arjen Lubach uitgeroepen tot republikein van het jaar

Arjen Lubach is uitgeroepen tot republikein van het jaar. Met zijn act als eerste farao der Nederlanden wist hij de concurrentie ver achter zich te houden. Lubach heeft met zijn act op een ludieke wijze het koningshuis en de huidige staatsvorm aan de kaak gesteld. Lubach heeft het laten weten vereerd te zijn met de prijs.

Jaarlijks schrijft het Nieuw Republikeins Genootschap een verkiezing uit voor de ‘republikein van het jaar’ en het ‘oranje schoothondje’. Voor republikein van het jaar waren dit jaar Arjen Lubach, Youp van ’t Hek en Thomas von der Dunk genomineerd. Van de in totaal 451 uitgebrachte stemmen kreeg Lubach er 271. Voor de verkiezing van het oranje schoothondje waren dit jaar Jeroen Snel, Mark Rutte en Alexander Pechtold genomineerd. Van de in totaal 449 uitgebrachte stemmen kreeg Rutte er 272. Hiermee heeft Rutte net als vorig jaar de titel van ‘oranje schoothondje’ gewonnen.

Voorzitter Anjo Clement: “Met veel genoegen gaan wij de prijs overhandigen aan Arjen Lubach. Ik heb genoten van de zeer ludieke wijze waarop hij het koningshuis aan de orde heeft gesteld. Met zijn show ‘Zondag met Lubach’ heeft hij een breed publiek weten te bereiken. Hiermee heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de discussie over onze huidige staatsvorm. Daarom is de benoeming van republikein van het jaar zeer op zijn plaats.”

De uitreiking van de prijzen vindt doorgaans plaats op 26 juli, de dag waarop het Nieuw Republikeins Genootschap de ‘dag van de republiek’ viert. Lubach heeft echter laten weten op de betreffende datum verhinderd te zijn. Er is daarom besloten om de prijs uit te reiken op de najaarsvergadering van het Nieuw Republikeins Genootschap in november.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *