De krant van zaterdag 7 januari bracht het bericht dat de Koningin een staatsbezoek brengt aan het Sultanaat Oman. In het bericht wordt de indruk gewekt dat een staatsbezoek van grote economische waarde kan zijn voor Nederland. Dit is een mythe waarvan de onjuistheid inmiddels is bewezen.
Staatsbezoeken leveren geen economisch voordeel op. In het tijdschrift De Republikein van september 2011 staat een uitgebreid artikel waarin met behulp van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt bewezen dat een staatsbezoek geen statisch aantoonbare invloed heeft op de exportcijfers in de jaren daarna. En daarmee is een van de meest hardnekkige mythes , namelijk dat een staatsbezoek een stijging van de export van acht á tien procent zou veroorzaken, doorgeprikt.
Het is het vijftigste staatsbezoek van Koningin Beatrix. De vraag mag gesteld worden of deze staatsbezoeken wel enige zin hebben. Staatsbezoeken kunnen politiek en publicitair zin hebben, economisch hebben ze dat niet.
Bij verreweg de meeste staatsbezoeken van onze Koningin is er helemaal geen sprake van dat nieuwsgierige mensen naar het spektakel komen kijken. De kranten in het bezoekende land geven nauwelijks enige berichtgeving, tenzij ze natuurlijk van staatswege opdracht krijgen. Ook onze Nederlandse kranten vinden het al lang niet meer nodig om er altijd over te berichten. Er zijn staatsbezoeken afgelegd door de Koningin die niet in de landelijke pers genoemd werden.
Het staatsbezoek is een volledig achterhaald kleurrijk maar armentierig geheel geworden, het hoort thuis in het tijdperk van de koetsjes, paarden en aubades. De kosten bedragen tenminste anderhalf miljoen euro per bezoek, en het is weggegooid geld. Het enige wat het oplevert is een groot aantal Onderscheidingen voor degenen die aan deze kostbare operatie meewerken. Dat geeft het bezoek een hoog carnavalsgehalte. Tijdens de overgrote meerderheid van de staatsbezoeken worden namelijk decoraties verleend. Overigens spreekt het officiële draaiboek van een staatsbezoek niet van het verlenen van decoraties maar van de uitwisseling van decoraties. Want voor wat hoort wat . En zo kreeg Maxima als verloofde van Prins Willem-Alexander al haar eerste sjerpje bij het staatsbezoek van de Koning van Spanje aan ons land in 2001.
Inmiddels heeft ze een kast vol.
Zeer waarschijnlijk is het overgrote deel van de staatsbezoeken die de Koningin heeft afgelegd voor de Staat der Nederlanden zonder enig nut, de Koningin schijnt er echter van te genieten.
Vermoedelijk zullen de Koningin en Prins Willem-Alexander wel terug komen met een hoge onderscheiding in de orde van het Gouden Kromzwaard of de Blauwe pantoffel of zoiets. Daarnaast is het best mogelijk dat er orders getekend worden voor het Rotterdamse Havenbedrijf of voor de aankoop van een paar patrouilleschepen. Dat zijn geen spontane orders, er wordt al jaren over onderhandeld.
En uiteraard hebben de Vorstelijke personen een paar interessante dagen gehad.
Drs. J.A.J.Johannisse, Amstelveen